Novartis şirketi, bünyesindeki AveXis şirketi tarafından geliştirilen SMA ilacı Zolgensma’nın üretimini arttırabilmek için ABD’nin Colorado eyaletinde yeni bir tesis aldı. Böylece tesis sayısı 4’e yükseldi.
AveXis tarafından bugün yapılan açıklamada Colorado eyaletinin Longmont şehrindeki bir ileri seviye biyolojik ilaç üretim kampüsünün satın alındığı belirtildi. Böylece Zolgensma’yı ve gelecekte ortaya çıkacak olan diğer gen tedavilerini üretme kapasitesi daha da arttırılmış olacak. Zolgensma henüz deneme aşamasında olan bir gen tedavisidir ve 1. tip SMA hastalarında kullanılması için FDA’ya başvurusu yapılmıştır.
AveXis şirketinin halihazırda Illinois’de son teknolojilere sahip bir üretim tesisi bulunuyor, şirket buna ilaveten Kuzey Carolina eyaletinde 2020 yılında devreye girecek bir tesis inşa ediyor ve San Diego’daki tesisinde ürün geliştirme kapasitesini arttırıyor. Altı binadan oluşan Longmont kampüsünün 70 bin metrekarelik biyolojik ilaç üretimi, laboratuvarları ve depoları içeriyor. Longmont’taki başlangıç ve kurulum faaliyetleri üretimin ölçeklenmesi için hazırlanma, gen tedavilerinin üretimi ve testini içerecek.
AveXis’in Küresel Stratejik Operasyonlar Başkanı Andrew Knudten şunları söyledi:
Kolorado eyaletinin Longmont şehrindeki kampüsümüz ve Illinois, Kuzey Karolina ve Kaliforniya eyaletlerindeki mevcut üretim alanlarımız hep birlikte gen tedavilerini hastalara ulaştırma sürecimizde önemli bir role oynayacaklardır.
Tecrübeli bir ekip oluşturduk, misyonları ise şu: Kalıtsal nörolojik hastalıklara yakalanmış hastaların ve ailelerinin hayatlarını olumlu şekilde değiştirmek.
AveXis’in başkanı Dave Lennon ise şu açıklamayı yaptı:
AveXis’in başarısı hem tıbbi gelişmelere hem de Ar-Ge ve üretim alanındaki yeniliklerie dayalıdır. ABD’deki dördüncü üretim tesisimizin açılışıyla birlikte 2019’un sonuna kadar en az 1000 yeni iş imkanı oluşturacağız. Sağlam ve uzun vadeli ürün hattımızı destekleyecek teknik üretim yetkinliğimizi oluşturmuş bulunuyoruz. Ayrıca farklı ortaklıklara girme yönünde esnekliğe de sahibiz.
Haberin orijinalini okumak için tıklayınız.