Aile ve Çalışma Bakanı Selçuk, SMA İlacının Sorunsuz Şekilde Temin Edildiğini İfade Etti

Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Selçuk, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, 2019’da 435 ve 2020 yılında 201 kalem olmak üzere 636 ruhsatlı ilacı daha geri ödeme listesine dahil ettiklerini belirtti.

Geri ödeme listesindeki ilacın 6 bin 653’ünün yerli, 1957’sinin de ithal olduğuna değinen Selçuk, Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) kapsamında Yurt Dışı İlaç Fiyat Listesine ilişkin bilgileri de paylaştı.

2019 yılında 32 ve 2020 yılında 15 olmak üzere toplamda 47 ilacın geri ödeme listesine ilave edildiğine dikkati çeken Selçuk, halihazırda SUT Yurt Dışı İlaç Fiyat Listesi’nde 374 kalem ilaç bulunduğunu, bunlardan 74’ünün kanser tanısında kullanıldığını, 50 ilacın da biyoteknolojik olduğunu kaydetti.

Bakan Selçuk ayrıca SMA Tip-1 hastalarının kullandığı ilacın da Şubat 2019’da SMA Tip-2 ve SMA Tip-3 hastalarını da kapsayacak şekilde genişletildiğini, ilacı geri ödeme kapsamında alan ilk iki ülkeden biri olduklarını belirterek, sağlık kurullarınca ilacın kullanılmasının uygun görüldüğü tüm hastalara ulaşıldığı bilgisini verdi.

Haberin tamamını okumak için tıklayınız.

Yorumumuz

Ülkemizde 1. tip SMA hastalarının ilacı 5 Temmuz 2017’de ödeme kapsamına alınmıştı. Avrupa’daki ve diğer gelişmiş ülkelerdeki gelişmeleri yakından izlediğimiz o dönemde Türkiye’nin 1. tip hastaları için ilacı karşılayan Almanya, Fransa, İtalya gibi ülkelerin ardıdan geldiğini ve bu konuda ilk on ülke arasında olduğunu biliyoruz.

SMA Benimle Yürü Derneği’nin öncülüğünde uzun soluklu bir mücadele veren 2. ve 3. tip SMA hastaları ise 1 Şubat 2019’da yayınlanan tebliğ değişikliği ile ödeme kapsamına girdiler. Bir diğer deyişle, Spinraza adlı ilaç 2. ve 3. tip hastalar açısından bakıldığında Türkiye’den önce 30’dan fazla ülkede karşılanmaktaydı.

Öte yandan bugün geldiğimiz noktada SMA hastalarının ilaçlarının devlet tarafından karşılanması önemlidir; fakat SMA hastalarının sorunları ve ihtiyaçları bu noktada bitmemektedir. Bakım ve beslenme ihtiyaçları, medikal malzemelere erişim zorlukları, özelleşmiş kas hastalıkları merkezlerinin eksikliği, fizik tedaviye erişimle ilgili problemler, okul ve iş yerlerindeki meseleler üzerine eğilinmesi gereken konulardır.