SMA Hastaları Okuyacak Okul Bulamıyor


Okula kayıt olmak isteyen SMA hastaları çeşitli nedenlerle reddediliyor.

Derneğimiz yönetim kurulu üyesi Emrah Aydoğdu, oğlu Toros’un okula kayıt olması için özel okula başvurdu ancak başvurduğu özel okuldan olumsuz yanıt alması üzerine devlet okullarına başvurdu fakat sonuç devlet okulunda da olumlu olmadı. Okul yetkilileri “Çocuğunuzun özel bakıma ihtiyacı var, bu bakımı bizim okul yapamaz”, “okullarımız özel gereksinimlere cevap verecek bir kurum değil” gibi nedenlerden dolayı okula kabul etmediklerini söylediler.

Emrah Aydoğdu, oğlu Toros’u kayıt ettirmek istediği ancak olumsuz yanıt aldığı İstanbul’da bulunan Bahçeşehir Koleji ile görüştü ve eve döndükten sonra şu şekilde e-posta aldı:
Yöneticilerimizle gerekli görüşmeleri tamamladım. Aile ve öğrenci ile ilgili kanaatleri son derece olumlu yöndedir. Toros’un rahatsızlığı sebebi ile özel bakıma ihtiyacı bulunduğundan ve bu bakımı bizim okullarımız gerçekleştiremeyeceğinden maalesef olumlu bir bildirimde bulunamıyoruz. Öğrencinin ihtiyaçlarını karşılamak ne yazık ki okulumuzun, öğretmenlerimizin ya da bizlerin inisiyatifinde olan bir durum değil. Bakanlık kararı gereğince oluşan bir durumdur. İnşallah Toros en kısa sürede sağlığına kavuşur ve aileyi, ailemize dahil ederiz.

Emrah Aydoğdu, bu e-posta üzerine başka okullarla görüştü ancak farklı nedenler bahane edilerek SMA hastası Toros’u okula kabul etmediler. Bir okul ise önce olumlu yanıt verdi, öğretmenler ile tanıştılar, her şey olumlu giderken bir anda olumsuz dönüş yaparak yine Toros’u okula kabul etmediler.

Emrah Aydoğdu, oğlu Toros’un Bahçeşehir Koleji’nde okuması için tekrar başvurdu ancak “istismar” cümlelerine yer verilerek yine olumsuz dönüş yaptılar. Bahçeşehir Koleji’nden Emrah Aydoğdu’ya şu mesaj gönderilerek açıklama yapıldı:

Okullarımızın resmi makamlardan aldıkları izinler ruhsatlar gibi evraklar buna izin vermiyor. Açık konuşmak gerekirse, Toros, bir bakıcı, öğretmen vs ile tuvalet kabinine girerse ve bunu diğer kişiler görüp dile getirirse ‘istismar suçlaması’ ile karşı karşıya kalırız. İkinci bir durum ise sizin durumunuzun ne kadar farklı olduğunun ben bilincindeyim ancak velilerimiz aynı bilinci paylaşmayıp Toros’a bir rehber, abla vs tahsis edildiğini öğrenirlerse en ufak bir konuda kendi çocuklarına da aynı hizmeti talep etmekten hiç çekinmezler.

Atakent TED Koleji ise benzer bir tavır göstererek Toros’u okula kabul etmedi. Emrah Aydoğdu: “Kendilerine sorun çıkartmayacak müşteriyi alıp diğer müşterileri de kaçırmama üzerine oynuyorlar. Yani özel okullarda doğrudan ticari bakış açısı mevcut. Gözümüzün içine baka baka ‘istemiyoruz’ diyorlar, bahaneler üretiyorlar…” dedi.

Emrah Aydoğdu devlet okullarında durumun farklı olmadığından bahsetti ve şu sözlere yer verdi: “Devlet okulları öncelikle özel eğitime yönlendirmeye çalışıyor ama RAM Raporu dediğimiz bir rapor var. Bu raporda, ‘özel eğitim gereklidir’ diyor. Bu çocukların özel eğitimle ilgili zihinsel herhangi bir engelleri yok. Yaşıtlarıyla ve istedikleri okulda, istedikleri eğitimi alamamaları için hiçbir gerekçe, hiçbir neden yok. Devlet okullarında da erişilebilirlik nadir rastlayabildiğiniz bir şey. Erişebiliyorsunuz, eriştiğiniz zaman bu kez aldığınız cevap, ‘Benim birinci sınıflarım ikinci katta, okulumuzda asansör yok’ oluyor.

En temel insani haklardan biri olan eğitim hakkı tüm bireylerin olduğu gibi engelli bireylerin de hakkıdır. Hiçbir hastanın eğitim alırken ayrımcılığa maruz kalmamasını ve erişilebilirliğin iyileştirilmesini temenni ediyoruz.