Uzman Görüşü: Philips CPAP, BiPAP Cihazları ve Ventilatörler Hakkında

Geçtiğimiz günlerde Philips şirketi Respironics model bazı CPAP, BiPAP cihazları ile Trilogy model ventilatörler ile ilgili bir açıklama yaparak bunların bir bölümünü geri çağırmıştı.

Medipol Mega Üniversitesi Hastanesi Çocuk Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Prof. Dr. Sedat Öktem’in bu konuda derneğimize ve SMA hastalarına özel olarak hazırladığı açıklamasını yayınlıyoruz.

Sevgili Anne Babalar,


Philips firmasının açıklamasına göre Nisan 2021’den önce üretilmiş bazı CPAP, BiPAP modelleri ve Trilogy ventilatörlerinin gürültü çıkarmayı azaltan izolasyon köpüğü ile ilgili sorun çıkarma potansiyelleri nedeniyle bu parçaların değiştirilmesinin planlandığını ilettiler. Eylül ayından itibaren cihaz sahiplerine başka cihazlar verilerek bu cihazlar alınıp parçaları değiştirildikten sonra tekrar verileceği iletildi.

Bu işlemler aynı anda yeterli cihaz olamayacağından sırayla yapılacaktır ve bunun için de çağrı merkezi aranarak veya web sayfasına girerek kayıt oluşturmanız gerekiyor. Bu köpükler cihazın hava üfleme kanallarına girip çocuğunuzun hava yollarına gidebilir. Değişme işlemi yapılana kadar yedek cihazınız varsa onu kullanmanızı öneririz. Eğer cihazı mutlaka kullanmanız gerekiyor ise BiPAP devresine maskeden önce filtre yerleştirerek kullanmanın bu köpüklerin çocuğunuza geçmesini engelleyebilirsiniz. Ancak araya yerleştirilen ekstra bu filtre nedeniyle basınç düşüklüğü olacaktır.

Bu nedenle cihazınızın IPAP basıncını 2 puan arttırınız, oksijen saturasyonunu takip ediniz ve 1-2 gün sonra kan gazı alınarak cihaz ayarlarının çocuğunuz için uygun olduğunu teyit ediniz. Bu uygulamalar sırasında herhangi bir sorun yaşarsanız mutlaka hastaneye başvurup sağlık çalışanlarından yardım isteyiniz.

Aşağıdaki basamakları izleyerek yapabilirsiniz.

1. Cihazınızın ayarlar bölümüne girerek mevcut IPAP basıncını 2 puan arttırınız. (Sorun yaşarsanız teknik servisinizden yardım alabilirsiniz)

2. Filtreyi BİPAP devresine maskenizden önceki bölüme yerleştiriniz.

3. Çocuğunuz sadece gece BIPAP kullanıyor olsa dahi denemek açısından gündüz BIPAP’ı takıp, çocuğunuzun rahat olduğunu, oksijen saturasyonunun normal olduğunu gözlemleyin. Gece BIPAP’ı taktığınızda da çocuğunuzu ve oksijen saturasyonunu takip edin.

4. Filtre taktıktan 1-2 gün sonra cihaz etkinliğini teyit etmek için kan gazı kontrol yaptırın.

Sağlıklı günlerde görüşmek dileğiyle.

Prof. Dr. Sedat Öktem

Yasal Uyarı: Yayınlanan sayfanın / haberin tüm hakları SMA Benimle Yürü Derneği’ne aittir. Kaynak gösterilse veya aktif bir bağlantı verilse dahi sayfanın / haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz. Kullananlar hakkında yasal işlem başlatılır.