SMA Benimle Yürü Derneği başkan vekilimiz Arzu Şahin ve dernek üyemiz Aytaç Ilıca, Ankara’da görüşmeler yaptı. Görüşme detaylarını paylaşıyoruz:
Spinraza (nusinersen) Erişim Sorunu:
Kurumlarla yaptığımız görüşmeler neticesinde öncelikli ve en önemli gündem maddesi Spinraza ilaç tedavisinin 2 ay kadar bir süredir durmuş olmasıydı. Resmi kurumlar ile yaptığımız görüşmelerin ardından ilaç firmasıyla da yaptığımız görüşmeler neticesinde ilaç tedariği sorununun kurumlar arası anlaşmazlıklardan kaynaklandığı ve SGK’nın elinde yaklaşık 2 aylık bir stok bulunduğu bilgisini aldık. Sorunun çözüldüğünü ve ilaçların dağıtıma çıkacağını söylediler (çözüldüğünü teyit ettik). Ancak bundan sonraki süreçte Nusinersen etken maddeli Spinraza tedavisi ruhsat aldığı için statü değiştirdi. Bu statü sonrası, Alternatif Geri Ödeme Komisyonu (AGÖK) toplantısının yapılmasını ve yeni Sağlık Uygulama Tebliği’nin (SUT) Resmi Gazete’de yayınlanmasını bekliyoruz. Bizler de SMA Benimle Yürü Derneği olarak bu durumun gecikmeden yürürlüğe girmesi için konunun takipçisi olacağız ve edindiğimiz yeni bilgileri siz SMA ailelerimiz ile paylaşıyor olacağız.
Tedavisi Kesilen Hastalar:
Tedavinin devamı konusunda Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın da ifade ettiği gibi zorlayıcı kriterlerin kaldırıldığı duyurusuna rağmen onay aşamasında hâlâ sıkıntılar yaşandığını belirterek, bu konudaki hassasiyetimizi dile getirdik.
Değerlendirmelerin hasta bazlı olarak Değerlendirme Komisyonu tarafından yapıldığını, onay alamayan hastalara fizik tedavi sonrası tekrar değerlendirilmek üzere başvuru yapmalarını ilettiklerini belirttiler.
Dozların Gecikmesi/Kaçırılması Sorunu:
Çeşitli sebeplerden dolayı doz aralığı açılmış hastaların tedaviye devamı için yeni pozolojisinin nasıl olacağına dair daha önce sosyal medya ve web sitemizde de yayınladığımız EMA’nın EPAR dosyasında kaçırılan/geciken Spinraza dozları için öneri tablosunu kendilerine sunduk.
Uygulama Merkezi Sorunu:
Mevcut uygulama merkezlerinin faaliyete geçmesi gerektiğine dair hastanelere bir yazı yazılması gerektiğini konuştuk. Hastaların uygulama sonrası istirahat etmesinin önemli olduğunu ve yatak ihtiyacı olduğunu belirttik.
Evrysdi (Risdiplam):
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın birkaç kez Risdiplam’ın müjdesini verdiği ve SMA Bilim Kurulu tarafından onayın da alındığını belirterek tedavinin hangi aşamada olduğunu sorduk. Yetkililer Evrysdi (Risdiplam) tedavisinin ruhsatlandırma aşamasında olduğunu bildirdiler.
Her tip ve yaştan SMA hastasının Risdiplam tedavisine ulaşıp, ulaşamayacağını ve herhangi bir kriter söz konusu olup olmayacağını sorduk. Sağlık Bakanlığı yetkilileri ise tedavinin prospektüsünde yer aldığı şekilde SGK’ya öneride bulunduklarını dile getirdiler.
Zolgensma (onasemnogene abeparvovec):
Onaylanmış üç tedavinin de klinik araştırmalarının yayınlanmış verilerini, bilimsel makaleleri sunduk. Onaylı üç tedavinin de bilimin ışığında ülkemizde olmasını ve uygun hasta grubuna uygulanması için hekim ve ailenin birlikte karar vermesinin doğru olduğu düşüncesini ifade ettik. Özellikle yenidoğan taraması ile tespit edilmiş bebeklerimiz için önemli bir alternatif olacağının altını çizdik.
Bir STK olarak birincil görevimiz, SMA hastalarının hak savunuculuğunu yapmak, hastalarımızın eşit ve adil şartlarda tedaviye erişimini sağlamaktır. SMA tedavisinde her ne sebeple olursa olsun, tedavinin aksamasını, gecikmesini kabul etmemiz mümkün değildir. Bu bağlamda gerek mevcut ilacımız Spinraza, gerek diğer tedavi seçeneklerinin takipçisi olduğumuzu/olacağımızı bilmenizi isteriz.