Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Göğüs Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sedat Öktem’in aşılama ile ilgili açıklaması şu şekildedir.
1. Zatürre (Pnomökok) Aşısı
Kas hastalarında solunum problemleri ve zatürreler ciddi sorunlara yol açmaktadır. Bu nedenle kas hastalarına zatürre aşıları olan Konjüge Pnömokok aşısı (KPA) ve Polisakkarit Pnömokok (PPA23) aşılaması önerilmektedir.
Konjüge Pnömokok aşısı 2009 yılından itibaren ülkemizde Sağlık Bakanlığına bağlı aile hekimleri ya da hastanelerdeki çocuk hekimleri tarafından uygulanmaktadır. Dolayısıyla 2009 yılından sonra doğan çocuklarımızın konjüge pnömokok aşıları yapılmıştır.
Bu aşıların yapıldığını aşı karnelerinden kontrol edebilirsiniz. Aşı kartında KPA, Pnömokok ya da Prevenar şeklinde görebilirsiniz. Konjuge pnömokok aşısı çocuk 2, 4, 6 ve 12 aylık iken uygulanmaktadır. Daha sonra konjüge pnömokok aşısının tekrarlanmasına gerek yoktur.
Bir diğer zatürre aşısı olan aşı olan polisakkarit pnömokok (PPA23) aşısının ise yine kas hastalığı gibi riskli gruplardaki hastalarda yapılması önerilmektedir. Polisakkarit aşı 2 yaşından sonra uygulanabilmektedir. Polisakkarit aşının 5 yılda bir tekrarlanması gereklidir.
Daha önce her iki aşıyı da olmamış 2 yaşın üstünde olan hastalar hem konjüge hemde polisakkarit aşı olmalıdırlar. Bu aşıları olurken konjüge aşıdan sonra en az 8 hafta boşluk bırakarak polisakkarit aşıyı olmalıdırlar.
Daha önce konjüge aşı olmuş olan 2 yaşın üzerindeki hastaların ise 5 yılda bir polisakkarit aşı olmaları yeterlidir.
2. Grip (İnfluenza) Aşısı
Kas hastaları grip açısından riskli gruptadırlar bu nedenle her yıl grip aşısı olmaları gereklidir. Grip aşıları 6 ayın üzerindeki çocuklara uygulanabilmektedir. Eğer çocuğunuz 6 ayın altında ise ona bakım yapan anne, baba, akraba, bakıcı ve kardeşlerin de grip aşısı olması önerilir.