İçinde bulunduğumuz kış mevsiminde RSV’den kaynaklı hastaların sayısı artıyor.
RSV (Respiratuvar Sinsityal Virüs) grip ve nezle belirtilerine benzer şikayetlerle görülen bir virüstür. Tüm yaş gruplarını etkileyen bu virüs büyük çocuklarda, sağlıklı yetişkinlerde üst solunum yolu enfeksiyonu gibi görülürken bebekler, yenidoğanlar, yaşlılar ve kronik hastalığı olanlarda alt solunum yolu enfeksiyonu olarak görülebilir.
Tedavi
Tedavi gecikirse akciğerde olumsuz izler bırakabilir. SMA tanılı çocuklarda akciğere olumsuz etkisinden dolayı ağır sonuçlar görülebilir.
Tedavide destek tedavi yöntemi uygulanır. Sıvı kaybı takviye edilir. Solunum takip edilir. Gerekirse bazı durumlarda solunum cihazına bağlanabilir. Hastalık sonrası akciğer enfeksiyonu oluşursa antibiyotik kullanımı önerilebilir.
Bulaşma
RSV hava yoluyla veya öksürük sonucu havada asılı kalan virüs içerikli damlacıklar yoluyla bulaşır. Damlacıkların ortamdaki eşyalara bulaşması sonucu temas yoluyla damlacıkların ağza ve burna götürülmesi bir diğer bulaşma yoludur.
Korunma
RSV insandan insana temas ya da kirlenmiş eşyalarla bulaştığından el yıkanması son derece önemlidir. RSV enfeksiyonu olan kişiyle az temas etmeli ya da temas sonrası ellerimizi uygun bir şekilde yıkamalıyız. Aynı şekilde RSV enfeksiyonu geçiren birisinin eşyalarına dokunmakta bulaşma açısından önemli risk oluşturur. Bu nedenle oyuncaklar, giysiler, havlu, mendil vb. ortak kullanılmamalıdır.
- Hangi yaş grubu için bu hastalık risk teşkil ediyor?
RSV enfeksiyonu kalabalık ailelerde daha sık görülmektedir. Çok geniş bir yaş grubunda görülebilmektedir. Ancak büyüklerde soğuk algınlığı (nezle)belirtilerine yol açarken yaş küçüldükçe RSV daha ağır tablolar oluşturmaktadır. Özellikle prematüre (28 haftanın altında) doğanlar ve bu prematüre bebeklerin solunum cihazına uzun süre bağlı kalmalarına bağlı kronik akciğer hastalığı olanlar), bağışıklık yetmezliği olanlar ve ağır kalp hastalığı olan 2 yaşın altındaki çocuklar şiddetli enfeksiyon için risk oluşturmaktadırlar.
- Önemli noktalar
El hijyeni ve yüzey temizliğine dikkat edilmesi gerekir
Ortak eşya kullanılmamalıdır.
Mecburi girilen kalabalık ortamlarda maske kullanılmalıdır.