Biogen Şirketi Bugüne Kadar İlaç Alan Hasta Sayısını Açıkladı

Biogen şirketi, 2019 yılının 2. çeyreğine ait mali raporlarını yayınladı. Bu raporlarda SMA hastalığının ilacı olan Spinraza’ya da yer ayrıldı.

Şirketin verdiği bilgilere göre bugüne dek Spinraza’yı alan ilaç sayısı 8400’e ulaştı. Bu sayıya ilaç denemelerine ve Erken Erişim Programı’na (EAP) katılan hastalar da dahil.

Türkiye’nin “en çok yeni hastaya ulaşılan ülkelerden biri olduğu” ifadesine yer verilen raporda toplamda Spinraza’nın 40’tan fazla ülkede ödeme sistemine girdiğine dikkat çekildi.


Biogen yetkilileri diğer yandan Novartis ve AveXis şirketlerinin geliştirdiği Zolgensma adlı gen tedavisinin Spinraza’nın ticari başarısını etkilemediğini belirtmektedirler.

Raporun orijinalini okumak için tıklayınız.

Yorumumuz

Bilindiği üzere Zolgensma 24 Mayıs 2019 tarihinde FDA’dan 2 yaş altındaki SMA hastaları için onay almıştı. Zolgensma’nın 2019 yılının ikinci yarısında Avrupa’da EMA’dan onay alması ve yine yılın sonlarına doğru ABD’de çok sayıda 2 yaş altındaki hastaya verilmeye başlanması bekleniyor.

Her iki ilacın etkileri ve kullanım sayıları konusunda gelecek yılın başlarında bir değerlendirme yapmak daha doğru olacaktır.